Zdravie v apríli
APRÍL – PEČEŇ
V apríli podľa tradičnej čínskej medicíny venujeme zvýšenú pozornosť pečeni.
Ťažkosti sa prejavujú zvýšenou teplotou, narušením žalúdočných kyselín, pálením záhy alebo zhoršením pokožky.
V druhej polovici apríla problémy so zažívaním, nechutenstvom a zimomravosťou.
Pečeň je najväčším nevyhnutným a účinným detoxikačným orgánom pre život.
Pečeň je chemická továreň, skladisko krvi, v tukoch rozpustné vitamíny a zásobáreň cukru, ktorého uvoľňovaním do krvi zabezpečuje normálnu hladinu krvného cukru.
Pečeň je rad enzýmov, bielkovín, cholesterol a vitamín A.
Syntetizuje rôzne faktory, ktoré zaisťujú zrážanlivosť krvi.
Dôležitá je aj tvorba žlče s obsahom solí, ktoré pomáhajú efektívne tráviť tuky.
Dlhodobou únavou a večernou zvýšenou teplotou cca 37,2 stupňa sa prejavujú problémy pečene.
Zápal či stukovatenie pečene, vzniknuté pri otravách, infekčných žltačkách alebo dlhodobej konzumácii tukov a cukrov sa prejavujú tupou bolesťou pod pravým rebrom.
Prevencia a liečba
Zachovávať základné hygienické pravidlá.
Nepiť vodu a nejesť jedlo, ktoré by mohli byť kontaminované.
Vyhýbať sa všetkým tepelne neupraveným potravinám (šaláty, zmrzlina), ak nie je istota o ich dokonalej hygienickej príprave.
Piť čaje obsahujúce horčiny – palina, horec, rebríček, chmeľ, pakost, jablčník, vachta, zemežlč...
Preventívne odporúčania liečiteľa Jiŕího Janči:
Reflexná masáž chodidiel ( viď obrázok).
V prvej polovici apríla stláčať zľahka, v druhej stláčať silnejšie.
Držať diétu.
Piť čaj s horčinami (horec žltý, vachta trojlistá, palina).
Doplňovať zinok, vitamín A, horčík.
Vynechať cvičenie a fyzickú záťaž.
Lunárny kalendár Krásnej panej 2013 - 2025. Žofie Kanyzová a kolektív autorov