10/10

Zábavné a vzdelávacie hry pre deti

Interaktívne vzdelávanie z ABC školičky pre vaše detičky
 Online status
 QR code
QR code

Zdravie v máji

  • Autor: verenika   |   626 čítaní / zobrazení

MÁJ – SRDCE
V máji podľa tradičnej čínskej medicíny venujeme zvýšenú pozornosť srdci.
Srdce je orgán veľkosti päste a pracuje z fyzikálneho hľadiska ako tlakové čerpadlo.
Každý jeho úder predstavuje tlakovú vlnu, ženúcu krv do pľúc, aby následne prehnalo krv do celého tela, čím mu dodáva kyslík a odvádza splodiny.
Srdce je dutý svalový orgán uložený v hrudníku. Svojimi pravidelnými sťahmi poháňa krv cez cievy do všetkých častí tela a tým umožňuje výživu a výmenu látok v tkanivách. Aktívna činnosť srdca je medzi 11. a 13. hodinou.
Srdce je dvojitá pumpa, do jeho pravej predsiene a komory sa vracia okysličená krv z tela, aby bola prečerpaná do pľúc na nové okysličenie. Potom sa vracia ľavou predsieňou, kde je vypudená do aorty a tam začína jej nový obeh do celého organizmu. Srdce urobí priemerne 100-tisíc úderov dennodenne.
S dýchavičnosťou a úzkosťou, tiež opuchmi je spojená porucha funkčnej činnosti srdca.
Tlaková, zvieravá až pálčivá bolesť na hrudníku, ktorá vystreľuje zväčša na ľavej strane do paže, krku, chrbta, ramena a čeľuste je príznakom závažného ochorenia tohto veľmi dôležitého orgánu.
Táto bolesť môže byť jediným prejavom ochorenia srdca.
 
Prevencia a liečba
Jesť cícer, avokádo, kurkumu na zníženie hladiny cholesterolu v krvi.
Piť zelený čaj, 2 šálky denne znižujú vysoký krvný tlak.
Jesť hrozno, obsahuje vitamíny, minerálne draslíkové soli, fosfor, horčík a antioxidanty, znižujúce krvný tlak a zlepšujúce srdcovú funkciu.
Jesť citrusové plody (grapefruity, citróny...), majú antioxidačné vlastnosti a posilňujú okrem iného steny ciev, zabraňujú zhlukovaniu krvných doštičiek a vzniku krvných zrazenín.
Pohybovať sa 20-30 minút denne.

Hloh obyčajný je liečivou bylinou na srdcové ťažkosti, znižuje krvný tlak, zlepšuje výkonnosť srdcového svalu, upravuje srdcovú arytmiu, zabraňuje poškodeniu ciev. Na zlepšenie prekrvenia celého tela, priechodnosti ciev a tepien a zníženie krvné tlaku pijeme pravidelne a dlhodobo čaj: lyžičku sušeného hlohu zalejeme 1/4 l vriacej vody, 5 minút vylúhujeme, scedíme a pijeme 3x denne. Ak máte vážne problémy so srdcom, konzultujte jeho užívanie s lekárom.
 
 

Lunárny kalendár Krásnej panej 2013-2024. Žofie Kanyzová a kolektív autorov

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár