10/10
 Online status
 QR code
QR code

Biologický rok a čínska medicína

  • Pridané: 13.02.2013   |   Autor: verenika   |   804 čítaní / zobrazení
Tradičná čínska medicína vymedzuje „biologický rok“ na základe teórie o spojeniach medzi vnútornými orgánmi.

A tak v polovici februára začína pre naše telo biologická jar, začiatkom júna biologické leto, v polovici júla neskoré leto, v polovici augusta biologická jeseň a v polovici novembra biologická zima.

Jar a jeseň sú kritickými obdobiami, kedy je organizmus najviac zraniteľný a preto je tento čas odjakživa spojený s pôstmi, očistnými kúrami a s pitím čaju na prečistenie krvi.
Tiež pri prechode zimy do jari sa zvyšuje citlivosť a zraniteľnosť.

Jar – obdobie znovuzrodenia, všetko sa otvára energii, ktorá narastá s teplejšími dňami
Čínska medicína odporúča: nejesť kyslé ale sladké jedlá – mrkva, med, ďatle, sladový cukor a prvé listy zeleniny a bylín, naklíčené obilie a strukoviny

Leto/neskoré leto – obdobie aktivity a rastu
Čínska medicína odporúča: jesť ľahšie jedlá – melóny a rôzne zeleninové druhy – paradajky, uhorky....

Jeseň – obdobie úrody, oddychu po letnej aktivite, organizmus ukladá energiu na zimu
Čínska medicína odporúča: jesť – med, sezamové semienka, mliečne výrobky, jablká, banány, grepy, gaštany, hrušky, pomaranče, mandarínky a morské riasy

Zima – obdobie pokoja
Čínska medicína odporúča: jesť – mäso, zázvor, čierne korenie, všetky druhy cibule, cesnak a listovú zeleninu
    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    pridať komentár